Food festivaly se v posledních letech staly globálním fenoménem, který samozřejmě dorazil také do České republiky. Jak k tomu ale došlo, že z obyčejného street food marketu, tedy pár stánků v ulicích různých měst, najednou máme menší i obrovské akce, které lákají milovníky jídla po celém světě? Na co organizátoři food festivalů dnes kladou důraz, aby jim návštěvníci nedokázali odolat a prostě museli vyzkoušet všelijaké kulinářské speciality? Na jejich tajemství se v tomto článku podíváme.
Food festivaly jako fenomén doby
Během prázdninového programu ve větších i menších městech v České republice se pravděpodobně nachází alespoň jeden food festival. Dříve tomu tak samozřejmě nebylo, ovšem v posledních letech je po nich celosvětová poptávka a lidé jsou stále ochotnější kvůli nim cestovat nejen za hranice svého města, ale i státu. Oblíbené jsou jak ty lokální, tak větší festivaly v centrech největších českých měst, a pokud třeba ty konané v Ostravě působí jako pořádné food festivaly, co teprve ty zahraniční, které už disponují historií a zvučným jménem.
Otázkou je, proč food festivaly zažívají boom zrovna teď. A odpověď není úplně složitá. Lidé už nechtějí cestovat pouze za památkami nebo uměním, a když už, tak mají zájem i o to kulinářské. V případě, že člověk cestuje právě za účelem poznání nových kuchyní, jedná se o gastronomický turismus, jemuž se pochopitelně v dnešní době velmi daří.
Často však není ochutnávání místní kuchyně hlavním cílem cestování, ale spíše jeho součástí. Nicméně zájem zkusit něco nového nenecháváme v destinaci. Bereme si ho s sebou domů a momentálně máme možnost se tomuto zájmu věnovat, aniž bychom museli vyjíždět z České republiky a můžeme ochutnat různorodé kuchyně právě na food festivalech. Jistě, lze navštívit třeba indickou nebo thajskou restauraci, ovšem food festivaly mají svou atmosféru, svou vůni a svůj zvuk.
Historie a vývoj food festivalů
Vůbec první akce, které se dají považovat za předchůdce dnešních food festivalů, najdeme už ve starověku, a to v podobě slavností. Na tržištích lidé tehdy oslavovali úrodu a vyměňovali si své potraviny. Slavnosti se přirozeně pojily s určitou dobou v roce, tedy po období sklizně, z čehož se vyvinula tradice, která v některých případech přetrvala dodnes. Velkých změn ale postupně doznala, a to především během průmyslové revoluce a pak začátku 20. století.
Díky zlepšené infrastruktuře totiž lidé mohli na tyto trhy cestovat delší vzdálenosti, předvádět své potraviny na vícero místech a v podstatě už šlo o organizované akce. Na počátku 20. století již nebylo výjimkou, že se konaly trhy věnované pouze určitému výrobku. Na tomto základě pak vyrostly akce soustředící se pouze na sýry, víno nebo pivo jako v případě Oktoberfestu v Mnichově.
Věhlas těchto food festivalů se s globalizací rychle šířil, a díky internetu a snadnému cestování má dnes každý možnost si zjistit, kde se jaký food festival koná a jak se tam dopraví. Velké food festivaly a jejich úspěch inspirovaly vznik dalších, menších i větších, které se následně také dokázaly ukotvit v kalendáři a dají se považovat za tradiční. Takovým je třeba Smorgasburg v New Yorku, jenž nabízí obrovský výběr různých jídel i technik přípravy jídla a patří mezi nejpopulárnější food festivaly na světě, i když jeho tradice sahá pouze do roku 2011.
Klíčem je rozmanitost
Hlavním důvodem, proč jsou food festivaly tak oblíbené, je rozmanitost. A ta je dvojího druhu, obě jsou ale neméně důležité. Na jedné straně totiž máme velký výběr samotných food festivalů, na který se podíváme níže. Jsou zaměřené na různé potraviny či různé kuchyně, ovšem na druhé straně zase máme festivaly, které se specializují na co nejširší nabídku. Můžeme tedy mít food festival specializující se na mořské plody neboli sea food festival, ale také food festival, kde najdeme všelijaké pokrmy z různých koutů světa.
Tato rozmanitost je klíčem k tomu, proč si lidé food festivaly tak oblíbili. Stále mají možnost něco nového objevovat a ochutnávat, protože ohledně jídla jsou možnosti vcelku neomezené. Skutečnost, co zajímavého můžou ochutnat na jednom místě během jednoho festivalu, je pak lákavá sama o sobě. Food Festivaly jsou prostě ideálním prostorem pro formování nových kulinářských zážitků, obohacených o skvělou atmosféru.
Jaké máme druhy food festivalů?
Zaměřené na konkrétní kultury
Do této skupiny patří food festivaly, jejichž cílem je přiblížit kuchyni určité kultury nebo země. Člověk tedy nemusí přímo navštívit danou destinaci, pokud touží poznat především typická jídla, ale stačí se vydat na takto zaměřený food festival.
- Italian Food Festival: Festival italské kuchyně se leckomu může zdát zbytečný vzhledem k tomu, že v Česku je italská kuchyně velmi známá. Důležité je si ale připustit, že italská jídla podávaná u nás nemusí mít s původní italskou kuchyní nic společného, protože jsou přizpůsobená našim chutím. Pro autenticitu se vyplatí takový festival navštívit.
- Japanese Food Festival: Ačkoliv sushi je v Česku také velmi oblíbené, rozhodně se nedá říct, že by jím japonská kuchyně končila. Na festivalech japonské kuchyně můžeme ochutnat třeba různorodé verze tradičního ramenu.
- Thai Food Festival: Také thajská kuchyně si u nás už vydobyla své místo, nicméně při návštěvě food festivalů můžeme ochutnat tradiční pad thai, tom yum nebo zelené kari a mnoho dalšího.
- Spanish Food Festival: Ze španělské kuchyně se u nás těší oblibě nachos nebo chilli con carne, jde ale o mnohem bohatší kuchyni, než se na první pohled může zdát. Namátkou máme tacos, paellu, chimichangu nebo enchiladas.
- Jamaican Food Festival: Věhlas si postupně získává jamajská kuchyně, která sice u nás ještě příliš rozšířená není, kořeněné pokrmy se specifickou chutí ale určitě stojí za zkoušku. Za nás doporučujeme se podívat na to, jak se tradičně připravují jerk chicken nebo ackee.
Svým způsobem do této kategorie patří také garden food festivaly. Ty se totiž zaměřují na prezentaci místních podniků, potravin a jídel. Člověk se tedy může informovat o tom, jaká je v blízkém okolí nabídka a udělat si seznam, kam by si chtěl v brzké době zajít na jídlo nebo skleničku. Jde o ověřený způsob, jak propagovat a podpořit lokální podniky a stmelit komunitu.
Zaměřené na konkrétní pokrmy
Jak už jsme zmínili v rámci popisu historie food festivalu, lidé si oblíbili také akce, které se specializují na jednu určitou potravinu. V Česku si věhlas vybudovaly především burger food festivaly, tedy akce zaměřené pouze na přípravu burgerů. V Praze se každoročně koná Burgerfest, který patří mezi největší evropské burger food festivaly a přitahuje návštěvníky i kuchaře věhlasných restaurací.
Oblíbené jsou také fast food festivaly, neboť ani fast food dnes už nemusí být nutným zlem, které do sebe naházíme, když nemáme na lepší jídlo čas. I fast food se dá dělat kvalitně, což dokazuje obrovský zájem o London Halal Food Festival v Londýně, kde si člověk může vyzkoušet různé druhy fast foodu od burgerů po kebaby.
Co se týče nápojů, samozřejmě si své fanoušky dlouhodobě udržují wine food festivaly a beer food festivaly, které v sobě sice kombinují jak nápoje, tak jídlo, zpravidla se ale zaměřují spíše na kvalitní alkohol. K dispozici jsou i beer, wine, food festivaly, kde se člověk může potěšit pivem, vínem i jídlem, nicméně pokud bychom měli doporučit specializované festivaly, byl by to La Festa del Vino v italském Meranu a Great American Beer Festival v americkém Denveru. Chápeme, že se tam hned tak někdo nepodívá, ovšem festival italského vína je opravdovou událostí a totéž platí pro festival amerického piva v Denveru. 4000 druhů piva z 800 pivovarů? To už je opravdu událost!
Zaměřené na trendy
Food festivaly si udržují relevanci i díky tomu, že reagují na to, co momentálně ve světě frčí. Ve své době byly populární vegetarian food festivaly, nabízející vegetariánské pokrmy, ovšem v poslední době se zvýšil zájem spíše o vegan food festivaly. Tyto akce samozřejmě nejsou jen pro vegetariány nebo vegany. Dokáže si je užít každý návštěvník, který rád zkouší nové věci, a takoví fanoušci food festivalů zpravidla jsou. I proto mají zájem třeba o fresh food festival a raw food festivaly, jejichž cílem je přiblížit méně známé raw potraviny, které se konzumují bez tepelné úpravy jako ovoce, zelenina, luštěniny nebo oříšky.
Fresh food festivaly se pak zaměřují na přípravu pokrmů přímo před zraky návštěvníků, kteří se mohou v oblasti přípravy vzdělat. Součástí bývá bohatý doprovodný program, ovšem právě fresh food festival může být i něco, co si člověk uspořádá doma. Když člověk umí uvařit něco speciálního, proč okolo toho nepostavit oslavu, půjčit si party stan a ukázat známým, v čem vynikáme?
Zaměřené na různorodost
Populární World Food Festivaly (v Česku někdy označované jako gastro food festivaly)
Nakonec jsme si nechali food festivaly, které na rozdíl od těch předchozích svádí různé kultury dohromady na jedno místo. Často se v jejich názvu objevuje World Foor Festival, čímž značí, že nabízejí jídla z celého světa. Právě tato rozmanitost přitahuje obrovské množství návštěvníků, kteří třeba nejsou fanoušky žádné specifické kuchyně a jen chtějí něco nového ochutnat a zažít.
Tento druh food and drink festivalů si za cíl kladou přiblížení cizích kultur, ukázat, jak jsou vlastně propojené, a také čím se liší. Poznání nových kultur otevírá dveře porozumění lidem z druhé části světa, navázání vztahů a limitování předsudků vůči druhým.
Food Truck Festivaly (někdy food and truck festivaly)
Populární formou těchto festivalů jsou tzv. food truck festivaly, kdy se jídlo připravuje v pojízdných kuchyních. Výhodou takového konceptu je to, že auta jenom přijedou na místo a mohou okamžitě začít prodávat. Pro účastníky je tedy snadný přesun a akce se může konat prakticky kdekoliv, kam se auta dostanou.
Navíc takový formát poskytuje specifickou, velmi uvolněnou atmosféru a často bývají tato jídla také levnější oproti jiným food festivalům. Například takové taco food truck festival je ideálním pokrmem na festival, jelikož si člověk může říct o tři různá v rámci jedné porce, zatímco v restauraci jsou většinou všechna s toutéž náplní. Totéž platí pro smažené pečivo enchiladas, přičemž na své si přijdou vegani během food truck vegan festivalů.
Street Food Festivaly
Také street food festivaly často nabízejí návštěvníkům fast foodové pokrmy, nicméně se podávají v běžných stáncích. Cílem je přiblížit lidem typická jídla, která se konzumují přímo na ulici, na stojáka nebo si je lidé berou na cestu do práce či domů. Nabídka bývá opravdu různorodá od sushi, přes tacos, až po hotdogy nebo corndogy a falafel, přičemž na své si přijdou i milovníci zajímavých nápojů. V rámci street food festivalů se totiž ochutnávají také koktejly, limonády, káva nebo pivo.
Díky různorodosti a neopakovatelně uvolněné atmosféře jsou street food festivaly (nikoliv streat food festivaly) úžasným zážitkem. Často bývají části vyhrazeny vegetariánům a veganům, případně jsou k dispozici přímo vegan street food festivaly s ryze rostlinnou stravou. Na víno a jídlo jsou zaměřené wine and street food festivaly.
Význam food festivalů
Už jsme si řekli, že rozmanitost je klíčem k popularitě food festivalů. Zmínili jsme se však také o atmosféře, která takové akce doprovází, a sice láká návštěvníky s otevřenou myslí, co chtějí něco nového zkoušet, což jde na uvolněné, nadšené atmosféře většiny takových akcí znát. Součástí food festivalů bývají také doprovodné aktivity, skákací hrady pro děti a workshopy, kde se člověk může něčemu přiučit, něco si třeba i vyrobit a podívat na kulinářskou show některého z populárních kuchařů. I díky tomu dokáží poskytnout zábavu pro celou rodinu i po několik dní.
Kromě toho jsou food festivaly velmi užitečné pro turismus, a to zvláště v oblastech, kde se toho jinak moc neděje. Kvalitně organizovaný food festival dokáže přilákat spoustu turistů i ze zahraničí, což může být pro region nedocenitelným přínosem, neboť takový návštěvník se v kraji třeba ubytuje a navštíví i další atrakce. Existují případy, kdy třeba food & wine festival přitáhl k jinak zapomenutému regionu pozornost natolik, že se region zmátořil a díky nečekanému zájmu začal prosperovat.
Marketing
Přirozeně nemůžeme čekat, že se nějaký food festival stane hitem přes noc, a pak tradicí, aniž by investoval do rozšíření povědomí. Tajemstvím úspěchu někteří takových akcí je výborný marketing, který se v případě jídla ale dělá prakticky sám. S využitím sociálních sítí je snadné nafotit nebo natočit přípravu jídla, následně výsledek, a tyto materiály pravidelně využívat při propagaci další akce.
Dobře vypadající jídlo táhne, a to platí i u sponzorů. Food festivaly často spolupracují s různými značkami, které pak mají v rámci areálu svůj stánek, přičemž běžné jsou i spolupráce s influencery a to zejména těmi, jež se zabývají hodnocením jídla běžně.
Pro největší nadšeně je zvykem nabízet také VIP vstupenky, rozesílat newslettery, a během akce samotné je populární tvořit ankety na sítích ohledně nejlepšího stánku. Fantazii se meze nekladou a pravdou je, že když si food festival v rámci propagace vezme inspiraci z už zaběhnuté akce, může se mu podobný kousek také podařit.
Food festivaly jsou fenoménem dnešní doby a důvodů, proč to tak je, není málo. Když lidé cestují po světě, chtějí ochutnat také lokální pokrmy, ovšem dnes už kvůli tomu nutně za hranice nemusí. Rozmanitá jídla si mohou užít v rámci food festivalů, které se někdy sice specializují třeba na italskou nebo thajskou kuchyni, zpravidla ale nabízí širokou škálu kulinářských zážitků. Populární jsou i festivaly zaměřené na vegan food nebo raw food, kde se člověk může naučit novým způsobům stravy i přípravy jídla. Své kouzlo vždy měly food truck festivaly s pojízdnými kuchyněmi nebo stánky poseté ulice street food festivalů. Většina food festivalů připraví také bohatý doprovodný program, workshop se známým šéfkuchařem a má v malíčku marketing. Food festivaly prostě vědí, jak návštěvníky bavit a těšit během celého dne.
Zdroje:
[1] Bansal, B. (2023, June 9). Hungry for experiences: Exploring the growing popularity of food festivals worldwide. YouGov. https://business.yougov.com/content/46782-hungry-for-experiences-exploring-the-growing-popularity-of-food-festivals-worldwide
[2] Food Festivals: History timeline. History Timelines. (n.d.). https://historytimelines.co/timeline/food-festivals
[3] Maynard, M. (2024, February 21). Food trucks are steering around the pandemic, and getting a friendlier reception. Forbes. https://www.forbes.com/sites/michelinemaynard/2021/01/25/food-trucks-are-steering-around-the-pandemic-and-getting-a-friendlier-reception/ [4] Saeed, I. (2024, May 14). 30 food festivals around the world the foodie in you needs to visit – amazing food & drink. Amazing Food and Drink. https://amazingfoodanddrink.com/30-food-festivals-around-the-world/